Radim kao knjigovođa već dvadeset i tri godine, i ako postoji zanimanje koje te nauči da ne vjeruješ u slučajnosti, to je onda moje. Cijeli dan provodim s brojevima, s fakturama, s bilancama koje moraju biti savršeno uravnotežene, i moj mozak je istreniran da svaku sitnicu provjeri najmanje tri puta prije nego što je prizna kao točnu. Imam četrdeset i devet godina, živim u Varaždinu, oženjen sam ženom koja radi kao nastavnica biologije, imam dvije kćeri koje su već odrasle i otišle svojim putem, i mogu reći da sam čovjek koji je cijeli život gradio sigurnost, stabilnost i predvidljivost. Nikada nisam bio sklon riziku, nikada nisam ulagao u dionice, nikada nisam igrao na sreću, i uvijek sam se pomalo podsmišljivo odnosio prema ljudima koji vjeruju da će ih nešto što padne s neba spasiti od svakodnevice. A onda se, sasvim neočekivano, dogodilo nešto što me natjeralo da preispitam sve što sam mislio da znam o sebi i o svijetu oko sebe.
Bilo je to prošlog ljeta, u kolovozu, kada je moja supruga Marija otišla na stručni seminar u Pulu i ostavila me samog u kući na tjedan dana. Naše kćeri su bile na putovanjima, jedna u Grčkoj, druga u Italiji, i ja sam se odjednom našao u praznoj kući, s previše vremena i premalo obaveza. Prvih nekoliko dana uživao sam u tišini, čitao sam knjige koje sam godinama odgađao, gledao sam dokumentarce o Drugom svjetskom ratu, i čak sam počeo uređivati vrt koji je Marija godinama pokušavala dovesti u red. Ali do četvrtog dana, tišina je počela postajati teška. Osjećao sam se kao da sam u nekoj vrsti izolacije, kao da sam izvan svijeta, i počeo sam tražiti nešto što će mi ispuniti te večeri koje su se odužile kao nikada prije. Sjećam se da sam te večeri sjedio na terasi, pio domaći sok od bazge, i prelistavao vijesti na telefonu, kada sam naišao na članak o online igrama, o njihovoj popularnosti, o ljudima koji ih igraju iz zabave, i o nekima koji su čak i osvojili značajne iznose. Nisam to shvatio ozbiljno, ali negdje u podsvijesti ostala mi je ta informacija, kao klica koja čeka da nikne.
Sljedeće večeri, kada je tišina ponovno postala nepodnošljiva, sjetio sam se tog članka. Otvorio sam preglednik, ukucao nekoliko pojmova, i za nekoliko minuta našao sam se na stranici koja je izgledala pristojno, bez onih agresivnih reklama koje bi me odmah odbile. Na njoj je pisalo nešto o vavada, o igrama koje su dostupne, o bonusima za nove igrače, i o načinima na koje se može igrati bez velikih ulaganja. Dugo sam se dvoumio, jer je dio mene govorio da je to gubljenje vremena, da je to nešto što ne priliči čovjeku mojih godina i moje profesije, ali drugi dio mene, onaj koji je bio umoran od tišine i od stalne potrebe da sve bude pod kontrolom, govorio je da probam, samo jednom, čisto da vidim o čemu se radi. I tako sam se registrirao, ispunio sve što je trebalo, i ušao u sučelje koje mi je izgledalo kao svemirski brod u usporedbi s onim na što sam navikao u svom uredu.
Prvih pola sata bilo je gotovo komično. Nisam znao što radim, kliktao sam bez reda, gledao simbole koji su mi bili potpuno nerazumljivi, i pitao se zašto sam uopće tu. U jednom trenutku sam htio zatvoriti sve i otići spavati, ali onda sam se sjetio da nemam što izgubiti, da je ulog bio minimalan, i da je ovo samo način da provedem večer. Nastavio sam, polako, sve više pažnje posvećujući svakom okretaju, i negdje nakon dvadeset minuta dogodilo se nešto što me potpuno iznenadilo. Simboli su se posložili u kombinaciju koja je zasvijetlila cijelim ekranom, i brojka na dnu porasla je na iznos koji je bio znatno veći od onoga što sam uložio. Nisam mogao vjerovati. Provjerio sam nekoliko puta, čak sam i osvježio stranicu, uvjeren da je riječ o grešci, ali sve je bilo stvarno. Sjedio sam na terasi, sam, u tišini ljetne noći, i smijao se sam sebi, glasno, kao neki ludak. Bilo je to jedno od onih iskustava koja te na trenutak izbace iz stvarnosti i podsjetе da svijet nije uvijek onakav kakvim ga zamišljaš.
Sljedećih dana, dok je Marija bila na seminaru, nastavio sam povremeno otvarati tu stranicu, ali sada s puno više pažnje i s puno više interesa. Počeo sam proučavati igre, čitati pravila, pratiti obrasce, i polako sam shvatio da to nije samo puko kliktanje, nego da postoji određena logika, određena strategija, određena disciplina koja se može naučiti. Kao knjigovođa, to me je odmah privuklo. Počeo sam voditi bilješke, pratiti svoje dobitke i gubitke, analizirati što funkcionira, a što ne. Postao sam metodičan, gotovo opsesivan u svojoj želji da razumijem kako sve funkcionira, i to me je držalo zaokupljenim na način koji nisam očekivao. Nisam trošio novac koji nisam imao, nisam zanemarivao obaveze, ali sam svaku večer sjedio na terasi, s laptopom na koljenima, i igrao, učio, analizirao. Bilo je to nešto poput novog hobija, nešto što mi je ispunjavalo vrijeme i davalo mi osjećaj da radim nešto što ima smisla, čak i ako to nitko drugi ne bi razumio.
Negdje u tom periodu, otkrio sam da se na toj stranici povremeno pojavljuju različite promocije, bonus i posebne ponude, i jednom prilikom naišao sam na vavada koji je nudio dodatna sredstva za igranje uz minimalni ulog. Iskoristio sam to, jer sam shvatio da je to način da produžim svoju zabavu bez dodatnog trošenja, i tako sam nastavio igrati, uvijek s mjerom, uvijek s planom, uvijek s jasnom sviješću da je to samo igra. I onda, jedne večeri, dogodilo se nešto što je nadmašilo sve moje prethodne dobitke. Osvojio sam iznos koji je bio dovoljan da pokrijem troškove godišnjeg odmora koji smo Marija i ja planirali, ali koji smo stalno odgađali zbog financija, i još je ostalo nešto sa strane. Sjedio sam pred ekranom, gledao u te brojke, i osjećao nešto što nisam osjećao godinama, nešto poput čistog, nepatvorenog uzbuđenja. Nisam skakao, nisam vikao, ali sam se smijao, tiho, sam, i znao sam da ću taj trenutak pamtiti zauvijek.
Kada se Marija vratila, nisam joj odmah rekao. Nisam znao kako će reagirati, bojao sam se da će pomisliti da sam poludio, da se kockam, da radim nešto što nije u skladu s onim što jesam. Ali nekoliko dana kasnije, kada smo sjedili na terasi i pili kavu, rekao sam joj mirno, bez uvoda, bez opravdavanja. Objasnio sam joj što sam radio, kako sam to radio, i koliko sam osvojio. Očekivao sam da će se naljutiti, da će me pitati jesam li normalan, ali ona je samo sjedila, gledala me, i onda se nasmijala. Rekla je da sam lud, ali da je ponosna na mene jer sam pronašao nešto što me veseli, i da je važno da čovjek u mojim godinama ima nešto što ga ispunjava. Tog dana smo odlučili da ćemo konačno otići na to putovanje koje smo godinama odgađali, i proveli smo dva tjedna na Jadranu, u malom mjestu na Pelješcu, gdje smo šetali, plivali, čitali, i razgovarali kao da smo ponovno mladi. Bilo je to jedno od najljepših ljeta u našem braku, i znam da ga ne bismo doživjeli da nije bilo te slučajne odluke da probam nešto novo.
Ono što me najviše iznenadilo nije bio novac, nego način na koji se moj pogled na svijet promijenio. Naučio sam da sigurnost nije uvijek u tome da držiš sve pod kontrolom, da predvidljivost može postati zamka, i da je važno ponekad pustiti da se stvari dogode same od sebe. Naučio sam da je igra, ako joj pristupaš s mjerom i s glavom, može biti zdrava, zabavna, i čak korisna, jer te uči strpljenju, disciplini, i sposobnosti da prihvatiš i gubitak i dobitak bez prevelikih emocija. I dalje povremeno otvorim tu stranicu, sada s puno više mira i s puno manje potrebe da nešto dokažem, i igram sat vremena, čisto iz zabave. Marija mi se ponekad pridruži, sjednemo zajedno, ona bira igre, ja pratim rezultate, i smijemo se kao djeca. To je postao naš mali ritual, nešto što nas povezuje na način koji nisam očekivao, i nešto što me podsjeća da život, ma koliko ga pokušavao isplanirati, uvijek ima način da te iznenadi. A ponekad su ta iznenađenja upravo ono što ti treba da ponovno osjetiš da si živ. Jer brojke, ma koliko ih volio i ma koliko im vjerovao, ne mogu ti reći sve. Ponekad moraš zatvoriti bilancu, podići pogled s papira, i pustiti da ti nešto lijepo jednostavno padne u krilo. I to je, na kraju, lekcija koju sam naučio kasno, ali koju sam naučio dobro.