ZythMC

Change from header.tpl
0 Players online
Change from header.tpl
0 Users online
Log In Register

A buszsofőr, aki végre megállt
Started by James227

James227

James227

Member
Topics
57
Minecraft
James227

Harmincnyolc éves vagyok, és tizenhat éve vezetek buszt. Ez a fajta munka, amit vagy szeretsz, vagy gyűlölsz, és én azok közé tartozom, akik valahogy megszerették, mert bár korán kell kelni, bár a hátam néha úgy fáj, mintha egy vénember lennék, és bár néha olyan utasokkal találkozom, akik után hetekig kell gyógyulnom lelkileg, mégis van benne valami, ami mindig visszahúz. Talán a szabadság, hogy nem egy irodában ülök, hogy nem egy számítógép előtt görnyedek, hogy látom a várost ébredni, hogy látom, ahogy az emberek jönnek-mennek, és hogy néha, nagyon ritkán, de néha azért én is részese lehetek valami szépnek, valami emberinek. A feleségem, Ildikó, aki egy iskolai menzán dolgozik, és aki tizenkilenc éve az életem része, mindig azt mondja, hogy túl sokat dolgozom, hogy túl sokat agyalok a dolgokon, és hogy néha meg kellene engednem magamnak, hogy csak úgy legyek, hogy csak úgy létezzek, és ne aggódjak mindig a holnap miatt. És igaza van, persze hogy igaza van, mert az élet nem csak a munkáról meg a kötelességekről szól, hanem azokról a kis pillanatokról is, amikor az ember hátradől, és élvezi, ami van, és nem gondol semmire.

De hát könnyű ezt mondani, amikor az embernek nincs három gyereke, amikor nincs hitel a házon, amikor nem kell minden hónapban kiszámolnia, hogy mennyi marad a fizetésből a számlák után. Nekünk mindez megvan, és néha úgy érzem, hogy az egész életem egy végtelennek tűnő mókuskerék, amiből nincs kiút, és hogy soha nem lesz már semmi új, semmi izgalmas, semmi olyan, ami kiszakítana ebből az egyhangúságból. Aztán egyik este, amikor épp a garázsban szereltem a biciklit, mert a kisebbik lányomnak eltört a lánca, és amikor a telefonomon pörgettem a hírfolyamot, és amikor próbáltam valami olyat találni, ami eltereli a figyelmemet, egyszer csak megláttam egy hirdetést, ami felkeltette a figyelmemet, és ahogy jobban megnéztem, rájöttem, hogy ez egy olyan oldal, ahol a vavada app és mindenféle más játék is elérhető, és hogy mindezt anélkül lehet kipróbálni, hogy az ember elhagyná a helyét, és hogy mindezt úgy, hogy közben csak ül a garázsban, és nézi a képernyőt, és közben mégis történik valami, mégis történik valami izgalmas, valami olyan, ami kiszakítja az embert abból a fajta egyhangúságból, amit én olyan sokáig gyűlöltem.

Először csak nézegettem, nem mertem bejelentkezni, nem mertem letölteni, mert hát ki az, aki egy ilyen helyzetben, három gyerek mellett, egy hitel mellett, egy fáradt testtel elkezd játszani? De aztán arra gondoltam, hogy ki törődik vele, hogy mit szólna hozzá bárki is, hiszen úgysem tudja meg senki, és hogy ez az én életem, és hogy ha én akarok valamit kipróbálni, akkor azt meg is tehetem, és hogy nem kell mindig mindent mások véleményéhez igazítani. Szóval letöltöttem azt a bizonyos vavada app alkalmazást, és elkezdtem játszani, és az első néhány körben persze veszítettem, mert nem ismertem a játékot, és mert kapkodtam, és mert túl izgatott voltam, de aztán lassan belejöttem, és kezdtem megérteni a ritmusát, és kezdtem élvezni azt a fajta feszültséget, ami a pörgetés előtti másodpercekben van, amikor még nem tudod, hogy nyersz vagy veszítesz, és amikor az egész testedben érzed azt a bizsergést, amit csak az igazi izgalom tud előidézni. És ahogy ott ültem a garázsban, a félhomályban, és ahogy néztem a képernyőt, és ahogy hallottam a szomszéd kutya ugatását, valahogy olyan érzésem támadt, mintha ez az egész összetartozna, mintha ez a garázs és ez a játék együtt alkotnának valami újat, valami olyat, amit eddig nem ismertem, és amit most mégis felfedeztem, és ami valahogy boldoggá tett.

Aznap éjjel sokáig fent maradtam, és ahogy a város lassan elcsendesedett, és ahogy a gyerekek is elaludtak, és ahogy már csak a hűtő zümmögése és a radiátorok halk bugyborékolása hallatszott, én még mindig a képernyő előtt ültem, és néztem, ahogy a mérlegem egyre csak növekszik, és közben azon gondolkodtam, hogy vajon miért is van ez az egész, miért érzem magam ilyen jól, amikor tulajdonképpen csak egy játékról van szó, amiben a szerencse és a véletlen játszik főszerepet, és amiben bármikor mindent elveszíthetek. Aztán rájöttem, hogy talán nem is a pénz az, ami igazán számít, hanem az a fajta szabadság, amit ez az egész ad, az a tudat, hogy bármikor, bármikor lehetőségem van valami váratlanra, valami olyanra, ami kiszakít a megszokott kerékvágásból, és hogy az élet nem csak a munkáról meg a számlákról szól, hanem arról is, hogy merjünk játszani, merjünk kockáztatni, merjünk hinni abban, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak. És ahogy ott ültem a garázsban, a félhomályban, és ahogy néztem a képernyőt, és ahogy hallottam a saját szívverésemet, valami különös nyugalom öntött el, valami olyan, amit nehéz szavakba önteni, valami olyan, ami talán a hála volt, vagy talán a megnyugvás, vagy talán csak annak a tudata, hogy végre, végre valami jó is történik velem, hogy végre, végre nem csak a rossz dolgok sorakoznak az életemben, hanem a jók is.

Pár nap múlva már rutinszerűen nyitottam meg az alkalmazást, miután hazaértem, és ahogy telt az idő, egyre jobban megismertem a játékokat, a szabályaikat, a ritmusukat, és kezdtem felfedezni, hogy nem is csak a szerencsén múlik minden, hanem van benne valami stratégia is, valami olyan, amit ha az ember jól csinál, akkor kicsit befolyásolhatja az esélyeit, és ez valahogy még izgalmasabbá tette az egészet, mert úgy éreztem, hogy nem csak passzívan sodródom, hanem része vagyok valaminek, irányítom a saját sorsomat, még ha csak egy virtuális tárcsa pörgetésén keresztül is. Egyik este aztán, amikor épp egy új játékot próbáltam ki, és már majdnem feladtam, mert úgy tűnt, hogy semmi sem jön össze, egyszer csak egy olyan kombináció jött ki, amire nem is számítottam, és a képernyőn megjelent egy összeg, ami nem volt ugyan hatalmas, de mindenképpen több volt, mint amit valaha is nyertem bármilyen más játékban, és ahogy néztem a számokat, és hallottam a gépi hangot, ami gratulált, valami különös melegség öntött el, mintha a hideg őszi éjszaka hirtelen nyárrá változott volna, és én csak ültem ott a garázsban, a félhomályban, és nevettem magamban, és arra gondoltam, hogy ez az érzés, ez a pillanat, ez az, amiért érdemes volt kipróbálni.

Aznap éjjel, miután már kikapcsoltam a telefont, és lefeküdtem az ágyba, és a holdfény beszűrődött a függöny résén, és a feleségem halkan horkolt mellettem, én sokáig feküdtem ébren, és azon gondolkodtam, hogy mennyire különös is az élet, hogy néha a legváratlanabb helyeken találhatunk rá a boldogságra, és hogy nem kell mindig mindent kiszámítani, nem kell mindig mindent ellenőrizni, mert néha az élet maga is szeret játszani, és néha meg is jutalmazza azokat, akik hajlandók játszani vele. Másnap reggel, amikor felébredtem, és amikor kimentem a konyhába kávét főzni, és amikor megláttam a telefonomat az asztalon, és eszembe jutott az egész este, mosolyogni kezdtem, és arra gondoltam, hogy talán ez az egész nem is a pénzről szól, hanem arról, hogy az ember néha megengedi magának, hogy kilépjen a megszokott keretei közül, és átadja magát a véletlennek. És ahogy ott álltam a konyhában, a gőzölgő kávéval a kezemben, és ahogy kinéztem az ablakon a hajnali égre, valahogy már nem tűnt olyan egyhangúnak az élet, mint eddig, és valahogy már nem éreztem olyan fáradtnak magam, mint eddig, és valahogy már nem éreztem olyan kilátástalannak a jövőmet, mint eddig.

Pár hét múlva aztán történt valami, amire igazán nem számítottam. Egyik este, amikor épp egy új játékot próbáltam ki, és amikor már majdnem feladtam, mert úgy tűnt, hogy a szerencse nem áll mellém, egyszer csak egy olyan kombináció jött ki, ami mindent megváltoztatott. Először azt hittem, hogy csak képzelem, hogy csak fáradt vagyok, és hogy a szemem káprázik, de aztán amikor újra megnéztem, és amikor láttam, hogy a mérleg mennyire megugrott, és amikor hallottam a gépi hangot, ami gratulált, akkor rájöttem, hogy ez valóság, hogy ez tényleg megtörtént velem, és hogy hirtelen annyi pénzem van, amennyihez hasonlóról eddig csak álmodni mertem. És ahogy ott ültem a garázsban, a félhomályban, és ahogy néztem a képernyőt, és ahogy éreztem a szívverésemet, valami különös nyugalom öntött el, valami olyan, amit nehéz szavakba önteni, valami olyan, ami talán a hála volt, vagy talán a megnyugvás, vagy talán csak annak a tudata, hogy végre, végre valami jó is történik velem, hogy végre, végre nem csak a rossz dolgok sorakoznak az életemben, hanem a jók is.

Azon a héten elmentem a városba, és vettem néhány dolgot, amit régóta szerettem volna, és elmentem egy jó étterembe a feleségemmel, és megünnepeltük, és közben persze eszembe jutott az a bizonyos este, amikor először hallottam arról, hogy milyen élményeket lehet szerezni ezen a téren, és arra gondoltam, hogy milyen különös is az élet, hogy néha egyetlen apró döntés, egyetlen apró lépés elég ahhoz, hogy minden megváltozzon, és hogy soha nem tudhatjuk előre, mi vár ránk a következő sarok mögött. És ahogy ott ültem az étteremben, és ahogy néztem ki az ablakon a járókelőkre, és ahogy éreztem a nap melegét az arcomon, valami olyan érzésem támadt, mintha újra fiatal lennék, mintha újra az a fiú lennék, aki annak idején a főiskolán együtt lógott a barátaival, és mindenen nevetett, és semmin sem aggódott, és aki hitt abban, hogy az élet tele van lehetőségekkel, és hogy néha a legváratlanabb helyeken találhatunk rá a boldogságra. Azóta is játszom néha, nem minden nap, de amikor kedvem van hozzá, és mindig eszembe jut az az este, amikor egyedül ültem a garázsban, és amikor rátaláltam erre az egészre, és amikor rájöttem, hogy néha a legjobb dolgok akkor történnek, amikor az ember nem is számít rájuk, és hogy az élet igenis tele van csodákkal, csak néha észre kell venni őket, és meg kell engedni magunknak, hogy higgyünk bennük. És ahogy ott ültem az étteremben, és ahogy néztem ki az ablakon a járókelőkre, és ahogy éreztem a nap melegét az arcomon, már nem éreztem azt a fajta fáradtságot, amit olyan sokáig éreztem, hanem valami egészen mást, valami olyat, amit nehéz szavakba önteni, valami olyat, ami talán a szabadság érzése volt, vagy talán a remény, vagy talán csak annak a tudata, hogy én is részese lehetek valaminek, ami izgalmas és szórakoztató, és hogy ehhez nem kell más, csak egy telefon meg egy kis bátorság.

James227 · 13 hours ago